"Kereta ditembak guna machine gun" - Kes kematian remaja 15 tahun yang pernah mengemparkan malaysia!


Kes t3mb4kan seorang anggota p0l1s ke arah seorang remaja lelaki berusia 15 tahun iaitu Aminul Rasyid pernah menggemparkan Malaysia. Kes yang dipercayai terjadi pada sekitar April 2010 ini mengambil masa selama lapan tahun untuk diselesaikan di makhamah, setelah keluarga m4ngs4 Aminul Rasyid nekad menuntut keadilan.

Insiden dipercayai ketika m4ngs4 bersama rakannya iaitu Azamuddin Omar memandu sebuah kenderaan jenis Proton Iswara tanpa lesen memandu. Kejadian berlaku di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 pada jam 1.10 pagi itu menyaksikan m4ngs4 memandu laju melepasi sekatan jalan raya (roadblock) sebelum dikejar peronda p0l1s.

Kronologi p0l1s lepaskan 21 t3mb4kan

Menurut sumber, m4ngs4 Aminul Rasyid ketika itu berusia 15 tahun bersama rakannya Azamuddin Omar memandu kenderaan milik ibunya pada waktu malam. m4ngs4 memandu kenderaan tersebut tanpa pengetahuan keluarga dan didapati tiada lesen memandu.

Setelah terlihat sekatan jalan raya yang dilakukan anggota p0l1s pada malam tersebut, m4ngs4 panik dan meloloskan diri dengan memandu laju sebelum dikejar pihak p0l1s. Enggan dengan arahan pihak berkuasa, Koperal Jenain Subi didakwa telah melepaskan 21 das t3mb4kan ke arah kenderaan tersebut dan t3mb4kan terkena juga pada kepala m4ngs4.

Kepala m4ngs4 rebah di pangkuan paha rakannya, Azamuddin sebelum kenderaan tersebut hilang kawalan lalu terlanggar pokok.

Aminul Rasyid memandu dengan laju kerana dia dalam ketakutan dan rasa bersalah kepada keluarganya kerana dia telah melakukan kesalahan besar iaitu memandu kereta tanpa kebenaran ibunya. Saya beri cadangan supaya dia berhenti untuk berbincang dengan p0l1s tetapi dia diam sahaja dan terus pandu kereta


T3mb4kan sub-machine gvnInsiden ini menimbulkan rasa tidak puas hati dari keluarga m4ngsa kerana disifatkan tidak adil. Keluarga m4ngsa menyifatkan tindakan Koperal Jenain itu tidak sewajarnya untuk melepaskan t3mb4kan tepat ke arah kepala m4ngsa. Sehubungan itu, keluarga Aminul Rasyid memfailkan ganti rugi dan saman malu susulan kematian anak lelaki mereka.

Menerusi laporan posiding di Mahkamah Persekutuan Putrajaya pada 12 Oktober 2010 dipercayai Jenain terlihat kereta itu dipandu dalam keadaan yang terlalu laju, secara melulu dan melanggar lampu isyarat. Dia ketika itu hanya memberi arahan untuk m4ngsa memberhentikan kereta.

Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Sesyen iaitu Latifah Mohd Tahar berkata mahkamah mendapati tidak ada keperluan untuk tertuduh melepaskan 21 das t3mb4kan ke arah kereta terbabit dan tidak mendatangkan bahaya kepada kereta peronda mahupun tertuduh pada malam kejadian.

Sebagai seorang anggota p0l1s, tertuduh seharusnya maklum bahawa t3mb4kan menerusi senjata sub-machine gun adalah berbahaya dan boleh membawa kepada kematian kerana peluru yang keluar adalah berterusan. Penggunaan senjata api hendaklah dalam keadaan yang munasabah dan bertindak sebagai prosedur standart yang tidak boleh mengatasi undang-undang.

Pada waktu kejadian, tertuduh tidak mengetahui pemandu di dalam kereta tersebut hanya seorang remaja.

Keterangan saksi kejadianSementara itu, menurut saksi kejadian iaitu Konstabel Mohd Izham Mahayadin melaporkan telah memberi arahan untuk m4ngsa memberhentikan kenderaan. Namun, m4ngsa enggan dan meningkatkan kelajuan. m4ngsa juga dipercayai bertindak menghimpit kereta peronda p0l1s sehingga hampir terbabas di tepi jalan.

Saya telah keluarkan arahan melalui mikrofon di kereta peronda kira-kira tiga kali supaya pemandu kereta Iswara itu perlahankan kereta dan berhenti di tepi jalan tetapi tidak ada tanda untuk berhenti malah nampak semakin laju.

Ketika kereta peronda saya berada di belah kanan kereta Iswara itu, saya telah keluarkan separuh badan saya dan lepaskan t3mb4kan ke arah tayar kanan belakang kereta itu.

Saya tidak pasti berapa das t3mb4kan saya lepaskan tetapi selepas saya pulangkan semula senjata kepada stor persenjataan barulah saya dimaklumkan 10 butir peluru telah digunakan semasa t3mb4kan itu.

Konstabel Mohd Izham mendakwa terlihat sebilah parang yang terletak di bahagian tempat duduk penumpang di sebelah kiri. Sehubungan itu, peguam Salim Bashir, yang mewakili Jenain menyifatkan p0l1s mungkin mempunyai andaian bahawa kedua-dua remaja lelaki itu adalah penyamun berdasarkan kepada tindakan m4ngsa lari daripada p0l1s dan penemuan parang dalam kereta Iswara tersebut.

Keluarga fail saman sivil

Sementara itu, ibu kepada m4ngsa iaitu Norsiah Mohammad dan kakak sulung, Nor Azura selaku plaintif menamakan Jenain, bekas Ketua p0l1s Selangor Tan Sri Khalid Abu Bakar, Ketua p0l1s Daerah Shah Alam, Ketua p0l1s Negara dan Kerajaan Malaysia selaku defendan.

Keluarga m4ngsa telah memfailkan saman sivil bagi menuntut ganti rugi hampir RM50 juta atas dakwaan kematian Aminul Rasyid akibat luka t3mb4kan di kepala berpunca daripada kecuaian Koperal Jenain.

Kerajaan dan p0l1s mengemukakan permohonan kebenaran untuk merayu bagi mengurangkan jumlah ganti rugi yang dibayar kepada keluarga m4ngsa daripada RM114,800 kepada RM14,800 sahaja setelah dikemukakan beberapa rayuan dibuat tertuduh.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan ganti rugi sebanyak RM414,800 dibayar kepada keluarga m4ngsa bagaimanapun Mahkamah Rayuan mengurangkan jumlah itu kepada RM114,800.

Mahkamah Sesyen Shah Alam menjatuhi hukuman p3njar4 lima tahun terhadap Jenain selepas mendapatinya bersalah terhadap tuduhan itu. Susulan itu, Hakim Datuk Abdul Rahman Sebi memutuskan menerima rayuan Koperal Jenain terhadap sabitan dan hukuman p3njar4 lima tahun yang dijatuhkan keatasnya oleh Mahkamah Sesyen pada September 2011.

Koperal Jenain disahkan m3ningg4l dunia dipercayai akibat serangan jantung pada 17 Jun 2020. Dia m3ningg4l dunia di hadapan sebuah kedai serbaneka di Shah Alam ketika hendak membeli makanan kucing.

Sumber: Astro Awani, BH Online, mstar, MalaysiaKini

Post a comment

0 Comments