Terperangkap di bukit lawang ketika pandemik, pelancong britain ini nengaku hidup bagai di “Syurga”

 

Pasangan pelancong Britain tidak dapat pulang ke rumah setelah terperangkap di Bukit Lawang, Sumatera Utara, kerana wabak koronavirus. Walaupun terperangkap, pasangan Jeff Yip (37) dan Zuzana Barancova (36) berasa bersyukur kerana tempat perlindungan sementara mereka yang sederhana tetapi seperti di syurga.

Pasangan dari Staffordshire ini menghabiskan dua tahun berjimat untuk menjelajah Asia Tenggara. Mengambil penerbangan dari Kuala Lumpur, pasangan itu akhirnya tiba di pulau Sumatera kira-kira empat bulan yang lalu, tepat pada bulan Mac. Destinasi utama mereka adalah Bukit Lawang, tempat perlindungan hidupan liar di mana Orangutan tinggal.

Dilaporkan dari Daily Mail, Khamis (25/6/2020), pasangan ini menyewa penginapan dengan harga Rp88 ribu satu malam ditambah biaya makan sebanyak Rp35 ribu setiap menu. Akibat penerbangan mereka dibatalkan pada 12 April, mereka memperpanjang masa tinggal mereka di Bukit Lawang sambil berharap agar peraturan penerbangan berubah.

Jeff terkenal bekerja sebagai pengendali teknikal, sementara teman wanitanya dari Slovakia bekerja sebagai pentadbir import. Mereka pada awalnya merancang untuk mengunjungi Jawa dan Bali terlebih dahulu sebelum kembali ke England pada bulan Jun ini.

Walaupun keseluruhan rancangan itu diatur dalam keadaan huru-hara, Jeff dan Zuzana tidak menyesalinya. Mereka hidup dikelilingi oleh alam yang indah dan mengaku sering bertemu dengan pelbagai monyet, biawak, katak, dan juga ular. Namun, pengalaman paling lama adalah melihat Orangutan dengan mata mereka sendiri.

“Pada waktu itu kami harus turun ke sungai, beberapa meter dari penginapan kami, kami melihat Orangutan muda menyeberangi sungai. Ibu tiba tidak lama kemudian dengan kejutan lain – (memegang) bayi Orangutan yang berusia beberapa minggu,” kata Jeff gembira.

Pasangan pelancong Britain itu juga mengaku menjadi ibu bapa angkat kepada dua kucing kampung yang comel. Mereka sering muncul semasa waktu makan.

Pengalaman Beraya

Pasangan pelancong Britain mengaku merasa selamat dari Covid-19 sewaktu tinggal di Bukit Lawang. Kerana tempat itu tidak boleh dikunjungi oleh tetamu dari luar kawasan Bukit Lawang.

“Tinggal di sini juga memberi kita peluang untuk bergaul dengan masyarakat,” katanya.

Walaupun mereka jauh dari England, Jeff dan Zuzana berusaha untuk tetap produktif. Jeff sering memuat naik kisah perjalanannya melalui blog peribadinya, sementara kekasihnya lebih kerap membaca. Mereka berdua juga sering bersenam dalam talian dan menonton dokumentari.

Mereka juga kelihatan santai walaupun kedua-duanya diancam tidak mempunyai tempat tinggal atau bekerja sekiranya mereka berjaya kembali ke England. Untuk itu, mereka berusaha menjimatkan sebanyak mungkin agar poket mereka tidak cepat kering..

Kerana mereka tinggal selama berbulan-bulan, penduduk malah menganggap diri mereka adik beradik. Mereka berkesempatan menyambut Aidilfitri bersama keluarga pemilik penginapan itu.

“Sesuatu peluang yang jarang pelancong perolehi,” kata Jeff.

Jeff memulakan perjalanan mereka sejak Disember 2019. Mereka telah mengunjungi Singapura, Malaysia, Thailand, Myanmar, Kemboja, Vietnam dan Laos, sebelum beraksi di Indonesia. Pasangan ini merancang untuk menjelajah Amerika Selatan untuk perjalanan seterusnya.

Sumber: Liputan6

Post a comment

0 Comments