(COVID-19) Boleh berjangkit melalui mata, pentingnya jarak 1 meter di tempat awam

 

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menegaskan, saranan penjarakan sosial satu meter penting bagi mengelakkan virus berjangkit melalui mata. Menerusi sidang media semalam, beliau merayu kepada orang ramai supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) setiap kali berada di tempat awam.

Virus (COVID-19) boleh masuk ke dalam mata, oleh itu elakkan tangan daripada selalu menyentuh muka dan mata, katanya dalam sidang media itu. Hal ini timbul selepas terdapat segelintir individu yang tidak memakai topeng muka dan menjaga jarak 1 meter ketika di tempat awam.
 
Beliau berkata ini adalah untuk melindungi masyarakat daripada jangkitan COVID-19. Sekarang kita sudah ada SOP dan kita kena patuh walaupun tiada penguatkuasaan dilakukan. Walaupun sudah memakai topeng muka, tetapi jika tidak menjaga penjarakan sosial individu itu masih lagi boleh menerima jangkitan wabak ini.


Walaupun berada di kedai atau pasar raya, amalkan penjarakan sosial satu meter dan gunakan pembasmi kuman serta pakai pelitup muka. Kami berharap saranan ini dapat dipatuhi.

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) menyaksikan orang ramai dilihat bebas bergerak ke sana sini. Menjadikan ada yang mengambil sambil lewa peraturan jarak 1 meter dan pemakaian topeng muka.

Menurutnya, apa yang penting sekarang ini adalah mengehadkan aktiviti kunjung-mengunjung di musim perayaan nanti dan jika boleh perayaan disambut secara tertutup. Malah pihak KKM sendiri bimbang terdapat jangkitan akibat aktiviti rentas negeri, namun apa yang penting adalah patuhi SOP.

Post a comment

0 Comments